видове фастинг протоколи

Видове фастинг протоколи

Фастингът не е просто поредната диета, която ще ти помогне да отслабнеш с до 5кг и които после ще си ги върнеш за 2 седмици. Фастинга е лайфстайл, начин на живот. Той не е диета и не трябва да се прави само веднъж и после да се спре. Веднъж осъзнал ползите, които той дава, човек ще започне да го практикува все по-често. Има много начини по които можете да фаствате. В днешната статия ще се опитам да обобщя фастинг протоколите, които аз знам и да опиша техните особености.

Фастинг протоколи в които се храниш през деня

16:8

Това е най-лесният фастинг протокол, който аз знам. 16 часа не консумирате нищо, освен вода, в останалите 8 часа се храните. В този фастинг протокол ти пропускаш само закуската, като имаш обяд и вечеря.

20:4

20 часа не се храниш, 4 часа се храниш. В тези 4 часа можеш да имаш 2 големи хранения.

OMAD

One Meal A Day – Едно голямо хранене на ден. Обикновенно това е вечерята. През останалото време не консумираш нищо.

5:2

Този фастинг протокол е един от най-лесните. В 5 дена от седмицата се храниш съвсем нормално. В други 2 дена (но не последователни) консумираш само 500 калории (500 за жени и 600 за мъже). Няма изискване от какво да идват тези калории, както и в колко хранения. Можеш да си изядеш калориите на веднъж, а можеш и да си ги разпределиш в повече хранения.

Фастинг протоколи в които в рамките на деня не консумираш нищо, освен вода, кафе или чай

Воден пост

Водния пост е свързан с това, че в рамките на няколко дни (минимум 1) не консумираш храна (калории). Колко ще бъдат дните зависи от теб. Ако си неопитен започни с 1 ден. Колкото по-лесно ти става, можеш да увеличаваш дните си.

Сух пост

Сухият пост е от 3 до 4 пъти по-силен от водния пост, тъй като лишаваш тялото си освен от храна, но и от вода. За да си набави вода, тялото трябва да се задейства много по-интензивно и да започне да разгражда шлаката много по-бързо за да може да започне да създава своя собствена биологична вода. Водата, създадена от тялото ти, когато си на сух пост е възможно най-чистата възможна, която можеш да пиеш. Сам ще се увериш, че въпреки че не пиеш вода – ти ходиш до тоалетна да пикаеш.

Заключение

Какъвто и фастинг протокол да избереш, важното е веднъж да започнеш! Ако си неопитен, започни като за начало да пропускаш закуската. След това и обяда и т.н. Ако искаш всеки ден да имаш хранене (та дори и само едно) – избери протокол от първата група, където имаш хранене. Минусите тук са, че трябва да правиш този протокол всеки ден. Ако пък искаш да останеш инкогнито пред колегите си например – избери фастинг протокол от втората група, където не е задължително всеки ден да фастваш. Можеш спокойно да си избереш неделя като разтоварващ ден. По-късно можеш да правиш фастинг петък и неделя, а през седмицата да се храниш нормално и никой да не разбира как отслабваш и изглеждаш по-млад. Знаете ги какви са хората, особено колегите ни – винаги компетентни по всякакви теми, особено по хранене и най-вече – по отслабване. Затова – недейте да давате обяснения на никой и фаствайте тогава, когато никой не ви гледа. Ако сметнете, че няма да срещнете подкрепа от близките си и приятелите си – недейте да казвате и на тях, докато не постигнете желаната фигура. Когато един път имате постигнат резултат, едва ли някой ще иска да ви обори, че начина ви на отслабване е неправилен, тъй като вие вече изглеждате страхотно.

Ключови думи:,

Твоят коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Затвори

Копирай и постави този код, за да се покаже изображението на твоя сайт