Защо калорийният дефицит не работи? НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНОТО обяснение

Имаш следният сюжет:

Правиш някаква диета. Без да посочвам каква, ти си избери коя. Такава в която е заложен калориен дефицит. Докато правиш диетата сваляш тегло, но след като приключиш и започнеш да се храниш “нормално” всичкото свалено тегло се връща нагоре. В настоящата публикация искам да ти обесня защо се случва това и как да направиш, че сваленото тегло да не се връща.

Да кажем, че си жена, която има дневен метаболизъм от 2000 калории. С тези 2000 калории ти ще поддържаш теглото си постоянно – нито ще качваш, нито ще сваляш. Да кажем, че започнеш диета, която ограничава калориите, която няма изисквания от към ограничаване на въглехидрати, протеини или мазнини. От теб се изисква само да ограничиш калориите.

Да кажем, че диетата започва с 30% ограничаване на калориите. Ти може би нямаш представа с колко процента те ограничава “твоята” диета, но всяка една диета има заложен калориен дефицит (рестрикция в калориите). Така вместо твоите нормални 2000 калории, ти консумираш 1600 на ден. Можеш да го знаеш, а може и да не го знаеш, факт е, че започваш да се храниш по-малко.

Започваш да сваляш тегло в началото, но после прогресът намалява драстично. Това е така, защото метаболизмът ти се забавя. Това се изразява в намаляване на телесната температура, забавяне на пулса, кръвното. Започваш да реагираш по-бавно, кръвообръщението ти се забавя, крайниците са ти студени. Познати ли са ти тези симптоми? Ако да – чети нататък.

“А защо ми се забавя метаболизма?” – ще попиташ. Много просто. Тялото ти не е толкова глупаво. Природата ни е направила уникални машини за оцеляване във всякаква среда и условия. Това е вроден механизъм за оцеляване. Нормална реакция на организма.

Да кажем, че приключиш “твоята” диета и си отслабнал X килограма. Определено ти личи, дрехите са ти станали големи – и ти много се гордееш от себе си.

Започваш да се храниш “нормално” или дори по-малко от нормалното и въпреки всичко след време – свалените килограми се връщат обратно и това се случва за много кратко време. Ето защо се случва така.

Когато си дълго време на “диета” ти консумираш по-малко калории от оптималните ти такива. Да кажем, че калориите на които си свалял са били 1200. Съответно и твоят метаболизъм работи с около същият брой калории – 1200~1300. Започваш да се храниш с малко повече калории, да кажем 1500 – много по-малко от “нормалните ти” 2000. И ти въпреки всичко започваш да трупаш отново мазнини. Защото метаболизма ти изразходва 1200 калории на ден, а ти консумираш 1500 – с 300 калории повече. Надявам се, че ти стана ясно как работи тялото.

А сега и на въпроса – “Какво да направя за да запазя сваленото си тегло след диета?”

И краткият отговор е – променете начина по който сваляте тегло (мазнини).

Знаете, че практикувам фастинг и смятам, че това е един уникален за тялото начин не само да отслабваме, но и да пречистим телата си и душите си. Фастинга – за разлика от редуцирането на калориите – променя начина по който тялото възприема нещата, така да се каже. Ако с редуциране на калории тялото забавя метаболизма, то с фастинга – метаболизма ти се увеличава (колкото и да не ти се вярва е така). И тази графика го показва:

На графиката от този скрийншот се вижда, че когато човек фаства, REE или Resting Energy Expenditure се увеличава, докато килограмите – намаляват

Твоят коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Затвори

Копирай и постави този код, за да се покаже изображението на твоя сайт