Защо кетогенното хранене бие с лекота ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ диети?

Ще ми се да попиша за кето просто така, без конкретна причина. Малко хора го разбират, но тези които успеят да вникнат по-дълбоко в нещата определено разбират как функционира тялото и различните храни, които приемаме. Кето не е диета и никога няма да бъде, въпреки че често е наричано диета. Това е начин на хранене, който променя начина по който тялото гори храната. За разлика от традиционните диети, които често са ниско калорични, те са богати или средно въглехидратни. Това означава, че във всички случаи когато сте на традиционна диета, ти ще гориш глюкоза с приоритет, чак след това мазнини.

При кето, тялото сменя самото гориво. Все едно да имаш кола на бензин, която идва с монтирана газова уредба. Можеш да караш и на бензин и на гас, но никога и на двете горива едновременно.

Намалявайки драстично въглехидратите, които приемаш, тялото ти няма друг избор освен да врътне ключа, който сменя енергийният източник от глюкоза на мазнини. Всеки един орган започва да работи на мазнини, дори и мозъка. Да, той използва по-специфичен вид мазнини, наречени кетони, от където идва и наименованието на този начин на хранене, които се образуват от черния дроб при обработката на мазнини. Започваш да гориш мазнини 24/7. Но ползите не спират само до тук.

Минавайки на кето не е необходимо да броиш калории, да мериш и да теглиш храната. Важно е да знаеш горе долу коя храна колко въглехидрати съдържа и да се стараеш да държиш въглехидратите ниски. От там нататък можеш да ядеш колкото искаш мазнини с умерено количество протеини. Нямаш и ограничение колко пъти трябва да ядеш на ден. Обикновено хората, които са на някакъв вид традиционна диета имат стриктен режим на хранене, под часове. И диетата им е така изчислена, че ако не ядат на точния час на който трябва, те започват да изпитват глад. При кето това нещо го няма, просто защото мазнините се разграждат много по-бавно от въглехидратите, а това те кара да бъдеш сит. Нещо повече – мазнините не предизвикват инсулинов пик, от което следва, че глад след хранене настъпва много дълго време след самото хранене.

Обикновено, съдейки по себе си и по хората, които са на кето режима, се храним само 2 пъти на ден – обяд и вечеря. Сутрин глад липсва, а след като се наобядвам охолно с мазнини, те ме държат сит чак до вечерта. Дори по някой път не ми се яде на вечеря, но ям насила, просто защото традицията е такава, че вечерта се вечеря.

Още един голям, даже огромен плюс, който притежава кето диетата – дори и да прекалиш с храната е невъзможно да напълнееш. И това е така, заради много ниските нива на инсулин, който тялото отделя след хранене. Инсулина е пряко свързан с кръвната захар, защото клетките имат нужда от инсулин, за да може глюкозата да влезе в тях, но при мазнините няма никакви проблеми. Те могат да си влезнат в клетката и без помощта на инсулин, затова добавяйки повече мазнини, вие няма да станете дебели, защото отделения инсулин от панкреаса ще бъде минимален. А сигурно ще се питате – какво става с допълнително приетите калории? Какво прави тялото с тях? Много просто – същото каквото прави е с тези слаби хора, които ядат като за световно и са слаби като глисти. Всички познавате поне един такъв човек, нали? След като инсулина ви е нисък, а калориите са повече, тези калории няма как да бъдат скалдирани. Разбрахте, че инсулина диктува тези неща. Съответно тялото може да ги използва за забързване на метаболизма, като например – учестяване на сърдечния пулс, повишаване на телесната температура, както и изграждане на нови тъкани, поправяне на щети по тялото или удебеляване на костната ни плътност.

Твоят коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Затвори

Копирай и постави този код, за да се покаже изображението на твоя сайт