Защо силовата тренировка е за предпочитане пред карио-то, ако искаш да отслабнеш?

Здравейте, отдавна не съм писал нищо ново в блога, но днес ми хрумна да напиша моите мисли относно тренирочките с тежести срещу кардиото – кое гори повече калории, от кое се отслабва повече и т.н.

Краткосрочен план

Ако разглеждаме нещата в краткосрочен план, то кардио тренировката наистина гори повече калории, отколкото тренировката с тежести за единица време. Това се дължи на факта, че тялото ти има слаби мускули и не може да работи с с по-тежки тежести, което довежда до бърза умора и по-малко свършена работа.

Дългосрочен план

Ако обаче сте умни, то можете да се досетите, че с всяка тренировка с тежести, ще направи тялото ти по-силно с всеки следващ път, когато посещаваш фитнеса.

Например: Ако правиш мъртва тяга за пръв път, то едва ли би могъл да направиш повече от 3×10 с да кажем 20кг. Това ще доведе до сравнително малко изгорени калории. Но! Ако правиш тяга на всеки 3 дена да кажем в продължение на един месец, то със сигурност ще удвоиш или дори утроиш работната тежест. Мускулите заякват, ставаш доста по-силен и то за много кратък период от време. Това означава, че след месец ще изгаряш 3 пъти повече калории, от колкото си изгарял в началото. И това не се отнася само за мъртвата тяга, а за всяко едно силово упражнение, което правиш.

Ползите от това са 3:

Първо – ще гориш повече калории по време на  тренировка, защото заякваш, ставаш по-силен и вдигаш повече килограми (или правиш повече серии / повече повторения).

Второ – ще гориш повече калории в режим на покой много часове след самата силова тренировка. Това е така, защото тялото ти трябва да поправи мускулите и да ги възстанови. Това изразходва също енергия. При кардиото това не е така. Калориите спират да се изгарят веднага след като слезеш от пътечката/колелото.

Трето – с течение на времето ще започнеш да трупаш мускулна маса, която е живо тегло, което също изразходва калории в режим на покой. Ако чистата ти муслулна маса е да кажем например 80кг, базалния ти метаболизъм ще изразходва да кажем 2200 калории. Ако качиш още 5 кг мускулна маса, тогава базалния те метаболизъм ще има нужда не от 2200. а от 2500 калории. Цифрите са просто примерни, ако искате да изчислите с точност колко калории изразходвате, потърсете в нета някой калкулатор.

Други ползи от тренировките с тежести пред кардиото

Оформяне на тялото

Нека да си го признаем – кардио тренировката няма как да те оформи, да те направи секси. То просто те стапя, включително и мускулната ти маса. От друга страна, тежестите ще те направят да изглеждаш страхотно. Няма нищо по хубаво за един мъж да има голям гръб, рамена и бицепси. Както и няма по-секси една жена да има плосък стегнат корем, стегнати крака и добре оформено дупе. Ето това нещо кардиото няма как да ти го даде.

Ще ставаш по-силен

Което не е никак малко. Ще можеш да вършиш ежедневните ти задачи много по-лесно. Клякането и изправянето вече няма да са проблем за теб. Както и вдигането на по-тежки предмети и т.н.

И накрая ще завърша с малко снимки от гугъл при търсене на cardio vs weights 🙂

Твоят коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Затвори

Копирай и постави този код, за да се покаже изображението на твоя сайт