Кога трябва да снимам в Jpeg и кога в RAW (ако изобщо)

Да снимаш в RAW или Jpeg има своите предимства и недостатъци. Тук ще напиша как аз виждам нещата като фотограф и кой от двата формата да изберете.

Jpeg е популярен формат за изображения. Всеки един компютър, телефон и операционна система могат да отворят такъв тип файлове без никакви проблеми. Всяка една социална мрежа или уебсайт приема такива файлове.

RAW от своя страна крие в себе си доста недостатъци, като най-големият от тях е, че подобен тип файлове трябва да бъдат задължително обработени, тъй като те съдържат в себе си само грубата информация за снимката и отворени на компютър – често казано не приличат на нищо. Тяхната големина също е проблем, особено ако трябва да съхраняваме хиляди RAW снимки на компютъра си. Рано или късно ще ти трябва външен хард диск.

Но как да направиш разликата между двата? В кой от двата е по-добре да снимаш?

Без да се впускам в прекалени технически детайли ще обобщя накратко разликите между двата и ситуациите в които да използвате или единия или другия.

Кога да снимаш в Jpeg?

Ако сте турист и снимате просто снимки за спомен – например стотици различни градски фотографии в дневно време, то Jpeg е правилният избор. Вашият DSLR ще обработи снимката по най-добрия начин и ще получите готова и обработена вече снимка. Няма да имате нужда да обработвате всички стотици снимки. Копирате ги от картата на фотоапарата на вашият компютър или външен хард диск и сте готови.

Кога да снимаш в RAW?

Ако търсите нещо специално – например по-художествена фотография, като оранжеви небета, нереални водопади и реки, нощни снимки – то RAW е вашият избор. Така от няколко десетки снимки ще можете да ги отсеете и да изберете най-добрите 1, 2 или 3, които да обработите и да направите вашето произведение на изкуството, което след това да сложите като картина в хола си, да направите фото книга във формат А4 или пък дори да бъде препубликувана в известно магазинно списание с линк към вашия сайт (де тоя късмет де).

Кога може и в двата формата?

Има жанрове като кулинарна фотография или портретна фотография при които смятам, че и двата формата са правилни, ако имате подходящата светлина. Един хубав портрет ще стане хубав, дори и ако снимката е Jpeg. Ретуш на кожата става лесно във Photoshop дори и ако е Jpeg. Същото важи и за кулинарната фотография. Бих снимал в RAW само ако не съм сигурен, че светлината е подходяща, защото в обработката мога много лесно да променя баланса на бялото, а в Jpeg – не мога. Но при нормална дневна светлина – няма нищо лошо, ако снимаш в Jpeg. Избери RAW само ако светлината е неправилна (затворени помещения, много източници на светлина с различна топлина).

В какво снимам аз?

Лично аз снимам само в RAW, защото съм такъв тип фотограф. Търся винаги сюреализма в една сцена. Искам да създам нещо нереално и нетипично. Нещо в което мога да оставя парченце от мен и моя талант. Не съм фотограф, който върви като кон с капаци и снима на поразия каквото му падне (не твърдя, че това е лошо, просто аз не го правя). Правя снимка рядко, дори да се намирам на непознато място.

За завършек ви оставям с малка галерия от моите снимки:

Твоят коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Затвори

Копирай и постави този код, за да се покаже изображението на твоя сайт