Полезните въглехидрати водят до вредни въглехидрати

Здравейте, отдавна не съм писал нищо в блога си. Преминавам през труден период от живота си за който не бих искал да споделям точно сега, може би друг път. Имам здравословен проблем, който се опитвам да контролирам чрез хранене, а не само с лекарства, въпреки че докторите са категорични, че храненето не влияе по никакъв начин на здравето, но пък аз мисля, че това не е така. Може би ще ви споделя и за него в някоя друга публикация.

Здравето ми налага намален прием на протеин, защото иначе следват проблеми. Реших да бъда веган известно време, като изрично си обещах, че няма да ям джънк въглехидрати. Всички знем, че веганството е бедно на протеини (но богато на въглехидрати). Казах си – ще пия веганско мляко (което е скъпо), ще ям овесени ядки, киноа, полезни варива и салати. Нали така ядат върлите вегани.

Но когато започнах бях винаги гладен. Въглехидратите караха инсулина те да бъдат складирани веднага, което намаляше кръвната ми захар и тялото ми търсеше още въглехидрати. Бях овълчен за въглехидрати. Салатите не ми стигаха, като десерт си правех винаги мюсли след основното хранене, което ми надуваше корема адски много и следваха много газове и ходене по голяма нужда. Да, като казах голяма нужда, ходех минимум 3 пъти на ден и разтоварвах като самосвал.

По едно време усетих, че нещо дънките ми стават тесни. Обичайната дупка на колана нещо взех да я закопчавам все по-трудно. Лицето му вече приличаше на месечинка, а корема ми усезаемо взе да се издува напред. Казах си, че така няма да стане и тогава се сетих, че кето не е нужно да бъде богато на протеини, важното е въглехидратите да са ниски, протеина умерен, а всичко останало може да идва спокойно от мазнини. Да, тези лоши мазнини, които всички хора отбягват и обвиняват в какво ли не. Същите тези мазнини, които са полезни за мозъка, хормоните, клетъчните мембрани. Същите тези мазнини, които усвояват мастно-разтворимите витамини. Същите тези мазнини, които не стимулиран инсулинова секреция.

И така – заредих се основно с храни богати на мазнини и започнах. Не броя калории, ям до ситост. Още с първия ден бях надолу с 1,1кг. Нали мазнините са калорични и се дебелее от тях? Да ме бяхте видяли само – гребях от маслото с лъжица. Без хляб естествено. Само масло и малко домати с малко сирене. Хем чувстваш ситост, хем не си подут, хем сваляш като за световно.

Лошото е, че през цялата си кето практика не съм се задържал повече от няколко месеца на чисто кето. Да кажем, отслабна 5-10кг и се почувствам готов за въглехидрати, като си казвам, че няма да прекалявам с количеството и като започна с въглехидратите си наваксвам много бързо свалените килограми. Как един път не качих килограми на кето? Защо качвам само от въглехидратно хранене, но не и от кето? Защото напълняването и отслабването се дължи на инсулина, не на калориите.

Продължавам с кето, продължавам и с блога, не бих искал да съм веган отново.

Твоят коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Затвори

Копирай и постави този код, за да се покаже изображението на твоя сайт