Разлика между професионална и аматьорска фотография

Разлика между професионална и аматьорска фотография

Намерих тези две снимки в Интернет. И двете представляват кулинарна фотография, като субекта, който се снима са ягоди.

Сега, ако ти не намираш никаква разлика в снимките, можеш спокойно да затвориш тази публикация и изобщо да напуснеш блога ми. По-добре не се занимавай с фотография. Ако все пак намираш разлика и втората снимка ти харесва много повече от първата, целта на публикацията е да направи сравнение между двете снимки.

Фокус

Първата снимка изобще не е на фокус. Някак си ми е бледа, докато на втората, ягодите в купата са доста остри.

Контраст

В първата снимка липсва контраст. Във втората снимка, ягодите са достатъчно наситени, докато фона отзад е доста тъмен. Това прави втората снимка доста контрастна, което е едно от основните прави във фотографията.

Композиция

В първата снимка няма никаква композиция, докато във втората, колкото и да е семпла, се вижда, че е имало някакъв аранжимент. Имаме дървена купичка, която придава ретро вид на снимката, имаме кърпа под купата, което прави снимката доста по-интересна. Усеща се домашна атмосфера, уют. Също така първата снимка е снимана доста от близо, което не разказва история. Не се вижда бекграунд, а той от своя страна разказва също история. Във втората снима имаме тъмен и семпъл бекграунд, но с доста празно пространство, което лично на мен ми харесва.

Светлина

В първата снимка, съдейки по отбласъците по ягодите, светлината идва фронтално, което прави снимката плоска. Няма светлосянки. Във втората снимка светлината идва от ляво и от горе, което прави  така, че част от ягодите да имат светли части, а друга част да са в сенки. Това придава триизмерен вид на субекта и допълнителен контраст.

Заключение

Ако се занимавата с фотография или по-специално с кулинарна фотография обърнете внимание на точките, които изброих по-горе. Аранжирайте добре вашата храна. Изберете добър бекграунд, който да е контрастиращ с храната. Използвайте пропсчета (всички тези малки допълнителни неща, които да разхвърляте отстрани). Снимайте на ръчен режим като експонирате снимката за бекграунда. Използвайте външна светкавица и лайт метър с който да напаснете експозицията на светкавица с вече нагласената експозиция, така че да имате един и същи F stop.

Твоят коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Затвори

Копирай и постави този код, за да се покаже изображението на твоя сайт