С какво Full Frame фотоапарат е по-добър от APS-C? Примерни снимки

Когато започнах да се занимавам по-сериозно с фотография и си закупих първия дслр фотоапарат, той беше Никон Д3400. Той има APS-C и в самото начало бях много доволен от качеството на снимките. Нормално е да съм доволен, тъй като до този момент е нямало с какво друго да го сравня. Половин година по-късно си закупих Никон Д750, който е Full Frame и до ден днешен снимам само с него.

Така се случи обаче, че се наложи да изпратя новият си обектив Tamron 24-70 F/2.8 за калибриране в официалния представител на Тамрон в Германия и трябваше да го изпратя заедно с тялото с което снимам, а именно Д750. Малко му бягаше фокуса и не винаги субекта беше супер на фокус. А когато се случеше субекта да е на фокус, изображението беше супер остро и исках тази острота да я имам на всичките си снимки, а не само на една трета от тях да речем.

Нямам представа колко време ще отнеме на Тамрон докато ми калибрира обектива спрямо фотоапарата, но със сигурност ще отнеме няколко седмици, ако не и месеца.

P.S. След около седмица след като им изпратих обектива ми го върнаха обратно, задно с фотоапарата и вече отлично калибриран спрямо моето тяло (D750).

Така се случи, че трябваше да се върна пак на д3400 в комплект с няколко обектива. И мисля това да е тема на днешната статия, понеже сега след като пак съм се върнал към APS-C мога усезаемо да видя разликата и смятам да опиша разликите, които аз лично виждам между Full Frame и APS-C фотоапарати.

1. Задния фон е размазан повече на Фул фрейм апарат, от колкото на APS-C

И причината е много проста. APS-C имат 1.5x повече приближение, от колкото фул фрейм. Това ще рече следното: Да кажем, че снимам портрет с фул фрайм апарат с обектив 50мм. Разстоянието между мен и модела ми е да речем 2 метра. Поставям същия обектив на APS-C, но той ми дава 1.5x приближение, следователно аз като фотограф трябва да остъпя няколко крачки назад, за да влезне модела ми в снимката, така както е бил сниман с фул фрейм апарата. И както знаем от фотофрафията, за да размажеш бекграунда са важни 3 неща:

  1. Фокусното разстояние на обектива (повече милиметри ще дадат по-размазан фон)
  2.  Блендата на обектива (по-отворена бленда ще размие фона повече)
  3. Разстоянието между фотографа и субекта!

Тук в точка 3, APS-C губи спрямо фул фрейм, защото както казах, именно защото APS-C имат 1.5x приближение, фотографът трябва да направи няколко крачки назад, а това един от факторите за добре размазан фон.

2. Full Frame събира повече светлина отколкото APS-C

По-голяма площ = повече събрана светлина в тази площ. APS-C са 1.5x по-малки от фул фрейм, следователно в тях влиза 1.5x по-малко светлина. Какво ще рече това? Че ако имате фул фрейм апарат и APS-C апарат и им поставите 2 напълно еднакви обектива и снимате абсолютно една и съща снимка при идентична светлина, то на APS-C трябва да увличите ISO-то за да постигнете същата експозиция. Или казано с по-прости думи, когато снимам в къщи на стайна светлина с обектив на бленда f/2.8 с фулл фрейм, исо-то ми е 100. Тоест в обектива влиза достатъчно светлина, дори на бленда f/2.8. Когато снимам с APS-C с твърд обкетив на бленда f/1.8 (1 стоп и една трета повече светлина), исо-то трябва да го увеличавам!

3. ISO при Full Frame няма нищо общо с ISO на APS-C

Както описах в точка 2, фул фрейм държи винаги по-ниско исо от APS-C при едни и същи обстоятелства и светлина. Въпреки всичко, ако трябва да се вдигне ИСО при фул фрейм, резултатът, който ще видиш на снимката няма нищо общо с шума от APS-C. Видимо е много по-малко шум дори при много високо ИСО. Снимките по-долу са необработени RAW файлове със 100% crop, всичко е снимано от мен и го показват нагледно.

100% кроп при ISO1400 заснето с APS-C. Кликни върху снимката за пълен размер.

А тук имаме снимка правена с фул фрейм на ISO 1000. 100% кроп. Кликни върху снимката за пълен размер.

А тук нещо екстремно – ISO12800 и скорост на затвора 1/20s, 100% кроп правена с фул фрейм. Кликни върху снимката за пълен размер.

4. Full Frame имат по-голяма детайлност в приближение в сравниение с APS-C

Сега ще покажа нагледо две необработени RAW снимки, 100% кроп и двете правени с един и същи обектив – Nikkor f/1.8, но първата с правена с APS-C, а втората с фул фрейм.

Кропната и необработена RAW снимка, зуумната на 100%, снимана с обектив Nikkor f/1.8 и APC-S сензор.

Кропната и необработена RAW снимка, зуумната на 100%, снимана с обектив Nikkor f/1.8 и Full Frame сензор.

И така хора, това беше от мен и моите наблюдения.

Не убеждавам никой да си купи фул фрейм пред APS-C, просто исках да изкажа моята гледна точка и моите наблюдения върху това как големината на сензора рефлектира върху цялостното качество на изображението.

Твоят коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Затвори

Копирай и постави този код, за да се покаже изображението на твоя сайт