Фотография със смартфон – защо не си заслужава инвестицията?

Здравейте, отдавна не съм блогвал нищо. Сетих се за една тема, която може би вълнува много от вас, а именно – фотография със смартфон. В тази статия ще се опитам да ви обедя, че това изобщо не си заслужава инвестицията, ако изобщо искате да се занимавате с какъвто и да е вид фотография.

Първата причина поради която не си струва да инвестирате в смартфон за фотография е неговата цена. Тук в Германия флагманите на известните марки телефони, които се рекламират като телефони за фотография с по няколко камери струват около и над 1000 евро. За тези пари примерно аз бих си купил Entry Level DSLR в комплект с китов обектив плюс още 1 или 2 обектива (зависи от тяхната цена и марка). Като бонус ще получите много по-голям сензор, защото по мое субективно мнение именно големината на сензора определя качеството на изображението (особено, когато зуумнете снимката на 100%).

Втората причина поради която не ви съветвам да правите фотография с мобилен телефон е, че след 2-3 години неговата батерия ще е капут, а на флагманските телефони не може да се сменя батерията. Тогава – кел файда, че сте дали хилядарка за телефон със много мегапиксели и няколко вида камери, като батерията няма да ви държи и 2 часа. Ще се наложи да купите следващия флагман, който ще струва още хилядарка и ще ви предостави същите камери, само че малко по-ъпгрейднати.

Третата причина поради която не бих правил снимки със смартфон е, че един път инвестирал в обективи те си остават за мен за цял живот. Дори след време да реша да сменя фотоапарата, обективите ще ми служат добре и на следващото тяло, което закупя. Дори и случайно да реша да премина на безогледалки, за тях също си има адаптер с който мога да поставя старите си обективи и да продължа да ги използвам. Тоест, така по този начин не хвърлям парите си на вятъра. При смартфона – скапе ли се батерията – довиждане…

И четвърто, но не и по важност – не можете да сравнявате обектив от 1000 евро с телефон от 1000 евро. Ако имате тези 1000 евро и фотографията е вашата страст – то инвестирайте в скъпи светлосилни обективи. В тези 1000 евро, които ще дадете за смартфон вие заплащате освен камерите, но и целия телефон, заедно със хардуера и софтуера. А можете да имате същите тези параметри, но без камерата за около 200-300 евро с по-нисък клас телефон, който не се перчи с камерите си. Достатъчна ви е само една камера на телефона, която да ви служи за видео обаждания и информативни снимки. Обектив от 1000+ евро ще ви даде светлосила, боке, острота, контраст, детайлност при 100% зуум и още какво ли не. Така че – инвестирайте разумно!

Твоят коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Затвори

Копирай и постави този код, за да се покаже изображението на твоя сайт