грешен баланс на бялото

4 неща във фотографията, които ме дразнят!

И така, аз не съм най-добрият фотограф на света, дори не смея да си го помислям. Но колкото повече човек практикува това занятие, толкова повече се стреми към перфектност или поне се опитва да подръжава на “големите” батковци. Подготвил съм списък с 4 неща, които ме дразнят във фотографията.

4. Грешен баланс на бялото

грешен баланс на бялото

Баланса на бялото е едно от най-важните неща във една снимка. То променя цялостния израз на снимката. Ако снимаш от вкъщи и си пуснал жълтите лампи, то има огромна вероятност и снимките ти да са жълти. Това може да бъде оправено с един клик в Lightroom, ако снимаш в RAW.

3. Основния субект не е на фокус

основния субект не е на фокус

Фокуса е особено важен за една снимка. Субекта в снимката трябва да бъде на фокус! А още по-добре е бекграунда да е размазан. Тогава получаваш снимка тип уау. Има много причина нашия субект да не е на фокус. Най-често те са:

  • Движение на субекта след като си фокусирал
  • Движение на фотографа след като вече е фокусирал
  • Бавна скорост на затвора
  • Не калибриран обектив

Ако не си сигурен дали се мърдаш след като си фокусирал те съветвам да използваш af-c focus. Така субекта винаги ще ти е на фокус. Ако снимаш храна, можеш да използваш статив. За да замразиш кадъра можеш да вдигнеш скоростта на затовра, ако блендата и исо-то ти го позволяват. Случвало ми се е обкетива да не ми е калибриран. Тогава колкото и да фокусираш, субекта пак ще ти е размазан. Ще ти се наложи да закупиш отделно устройство, което свързва обектива с компютър и чрез софтуер и много пробни снимки можеш ръчно да калибрираш фокуса при различни фокусни разстояния. Голяма играчка е.

2. Кофти композиция

лоша композиция

Композицията по мое мнение е най-важното нещо във фотографията. Ако не си си подредил снимката вътре в камерата, после много трудно можеш да го оправиш във Photoshop. Същото се отнася и за фокуса. Ако тези двете не са ви Ок, то после няма как да върнеш фокус или да рекомпозираш. Можеш само да кропваш, но само толкова.

1. Крив хоризонт

крив хоризонт

Това ме дразни най-много! Ето защо кривия хоризонт заема моето първо място в класацията ми. Нормално е човек да не държи апарата идеално хоризонтално, когато снима (особено пейзажи), но после всеки, който поне малко се има за фотограф би трябвало да си редактира снимката и да си изравни хоризонта. Става с един клил в Lightroom.

Твоят коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Затвори

Копирай и постави този код, за да се покаже изображението на твоя сайт